Verloren schilderij Alma-Tadema duikt op in BBC-programma

Een schilderij van de wereldberoemde Friese kunstenaar Sir Lawrence Alma-Tadema, waarvan werd gedacht dat het verloren was gegaan, is na meer dan honderd jaar opgedoken in de Britse versie van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. De waarde loopt in de tonnen, zegt conservator Marlies Stoter van het Fries Museum in Leeuwarden.
Het gaat om een portret van de Nederlandse etser Leopold Löwenstam, geschilderd door Alma-Tadema yn 1883. Een nazaat van Löwenstam nam het schilderij mee naar de opnames van Antiques Roadshow van de BBC.
Etsen
De man had het al lang in de familie. Alma-Tadema zelf schonk het schilderij aan de vrouw van Löwenstam. Ze was de nanny van de beide dochters van de schilder. Löwenstam maakte etsen van de schilderijen van Alma-Tadema en de afdrukken daarvan werden internationaal verspreid. Ze maakten Alma-Tadema wereldberoemd. Het schilderij dat nu gevonden is, toont de etser aan het werk. Zulke portretten zijn er nauwelijks en volgens antiekexpert Rupert Maas van Antiques Roadshow is het mede daardoor het mooiste schilderij ooit in de historie van het BBC-programma. Alma-Tadema portretteerde mensen vaker terwijl ze hun gewone werk deden, zegt Stoter.
Buitenkansje
De vondst van het schilderij is een mooi buitenkansje voor het Fries Museum. Daar hebben ze vanaf 1 oktober een tentoonstelling over de schilder. Die was eigenlijk al klaar, maar toen ze hoorden over dit schilderij, hebben ze meteen ruimte gemaakt, aldus Stoter. Ze is verheugd dat het museum het schilderij in de expositie mag opnemen. Het komt te hangen naast de etsen die Löwenstam heeft gemaakt.
Privébezit
In 1913 is het schilderij voor het laatst tentoongesteld en daarna werd aangenomen dat het verloren was gegaan. "Dat heeft te maken met dat het in privébezit is," legt Stoter uit. "Als je een schilderij in je eigen huis hebt hangen, en dat geef je aan je zoon als je er niet meer bent en dan aan je dochter - in dit geval ging het eerst naar de dochter en dan naar de zoon - dan verandert de achternaam ook en weet je niet meer waar het is."
Brieven
Meer schilderijen van Alma-Tadema heeft de familie niet in bezit, zegt Stoter, maar wel andere persoonlijke voorwerpen. Alma-Tadema was bevriend met de familie Löwenstam. Ze woonden in dezelfde tijd in Londen en er zijn nog brieven bewaard gebleven. "Die wil ik zeker een keer zien."
Antiques Roadshow wordt zondagavond uitgezonden door de BBC en dan wordt ook de taxatiewaarde bekendgemaakt. Wie het portret in het echt wil bewonderen, kan dus vanaf 1 oktober terecht in het Fries Museum in Leeuwarden.