Advocaat Van der Goot blij met afschaffen alcoholslot

"Ik ben er heel blij mee. Het alcoholslot deugde niet". Advocaat Tjalling van der Goot is zeer te spreken over het verdwijnen van het alcoholslot. Automobilisten kunnen nog voor het einde van het jaar het alcoholslot laten verwijderen. Dat maakte minister Schulz donderdag bekend. De leverancier die de alcoholsloten inbouwt en uitleest houdt ermee op.
Bij een alcoholslot start de auto pas na een blaastest. Tjalling van der Goot heeft veel cliënten gehad die tegen het alcohol slot waren. Sommige zaken liepen zelfs tot de Hoge Raad.
Het alcoholslot wordt afgeschaft omdat de leverancier ermee stopt, want het kan er geen winst meer mee maken. Er worden steeds minder sloten geleverd. Dit komt doordat het aantal automobilisten met een alcoholslot het afgelopen jaar is gedaald van enkele duizenden tot zo'n 900.
Dubbel gestraft
De Hoge Raad is van mening dat mensen met een alcoholslot dubbel gestraft worden voor hetzelfde misdrijf. Ze krijgen ook al een hoge boete.
CBR op de vingers getinkt
De Staatsraad heeft het CBR die het alcoholslotprogramma beheert, op de vingers getikt.Er is niet genoeg rekening gehouden met de vaak grote gevolgen die de straf kan hebben. Alcoholsloten konden niet worden ingebouwd in vrachtwagens. Chauffeurs verloren daardoor hun baan. Voor die groep waren in 2014 al aanpassingen ingevoerd.
Keuring
De mensen die nu nog rondrijden met zo'n slot kunnen dit laten verwijderen.De 4000 anderen die wel onder de regeling vielen, maar door de rechterlijke uitspraak nog geen alcoholslot hadden, moeten eerst een keuring ondergaan om te kijken of ze lichamelijk en medisch< nog wel in staat zijn om een auto te besturen. De minister wil de kosten van die keuring verhalen op de bestuurders. De kosten kunnen wel eens hoog uitvallen, waarschuwt Van der Goot./p>