Gestolen schilderijen onderzocht: een is echt, de ander nep

Een van de twee gestolen schilderijen die afgelopen week werden teruggevonden, is nep. Het kunstwerk ‘Cafe-interieur-restaurant’ van Isaac Israels is volgens experts niet echt. Het schilderij ‘Paarden in schuur’ van Wouter Verschuur is dat wel.
De politie denkt wel dat beide schilderijen dezelfde zijn die in 1999 gestolen werden tijdens een overval in Bilthoven. De eigenaresse overleed in 2012, haar nabestaanden krijgen de twee schilderijen binnenkort terug.
"Brute overval"
Overvallers stal in totaal zeven schilderijen in Bilthoven in 1999. Zoon Jaap Roëll: "Het was een vrij brute overval. Mijn moeder heeft gezien dat de schilderijen werden meegenomen, maar helaas nooit meegemaakt dat ze weer terugkwamen." Ze overleed in 2012, twee maanden voordat vijf van de zeven kunstwerken werden teruggevonden.
Vuurrwapens
De politie vond de laatste twee schilderijen in de loods van een 37-jarige Leeuwarder. De vuurwapengevaarlijke man is opgepakt, samen met een 24-jarige man uit Rijswijk
In de auto van de Leeuwarder lag een stroomstootwapen. Toen de politie onderzoek deed in de loods van de Leeuwarder, werden de dure schilderijen en drie kilo hennep gevonden.