Wat betekent de miljoenennota voor Fryslân?

© ANP
Een positieve boodschap in de troonrede in Den Haag. Het gaat economisch gezien weer beter met Nederland, er valt weer geld te verdelen. Omrop Fryslân zag met studenten van de Thorbecke Academie in Leeuwarden naar de miljoenennota en haalde er de belangrijkste punten uit voor Fryslân. Wat betekent het voor de economie, de zorg, de veiligheid en de agrarische sector in onze provincie?
Een positieve boodschap in de troonrede in Den Haach. Het gaat economisch weer een stuk beter met Nederland, er valt weer geld te verdelen.
Economie
De economie zit in de lift. Het kabinet trekt ruim 1 miljard euro uit om de koopkracht van ouderen, mensen met een uitkering of in minimuminkomen te helpen. Er komt meer werk, ondernemers investeren. De consumptie groeit, mensen werken langer. Het gaat beter met de woningmarkt. Huizen worden eerder verkocht. Huizenbezitters losse op hun hypotheek af.
Zorg
De bezuiniging van een half miljard euro op de verpleeghuiszorg wordt geschrapt. Er komt 180 miljoen euro extra voor de wijkverpleging. Voor de zorg aan ouderen, mensen met een beperking en mensen met een chronische ziekte wordt 200 miljoen euro uitgetrokken. Verder komt er 100 miljoen euro voor arme kinderen voor bijvoorbeeld schoolreisjes, zwemles of sport. Ook wordt er 200 miljoen vrijgemaakt om arme gezinnen te helpen in de onderwijskosten.
Veiligheid
Het kabinet wil voorlopig niet meer gevangenissen sluiten. Er wordt 10 miljoen euro extra uitgetrokken voor wijkagenten. Zij zullen meer op straat zijn. Ook komt er 35 miljoen euro voor het bestrijden van terrorisme en cybercrime. Defensie krijgt er volgend jaar 300 miljoen euro bij, het grootste deel ervan wordt gebruikt voor de zogenaamde 'basisgereedheid' van de krijgsmacht.
Agrarische sector
Opvallend genoeg staat er helemaal niets over de agrarische sector in de miljoenennota. LTO vindt dat het kabinet wel geld steken kan in de sector, nu het wat beter gaat. Vooral omdat een heleboel boeren in een moeilijke situatie zitten door de lage melkprijs.