Tristan Bangma verrukt over rinkelende medaille

Als hij de medaille heen en weer beweegt, dan komt er geluid uit. "Het is heel mooi en vet dat dat er in zit", zegt wielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek. Op de Paralympische Spelen in Rio won Tristan zondag een gouden medaille op de baan.
In alle medailles zitten stalen balletjes. Per plak een ander aantal. In de bronzen medaille zitten 16 balletjes, in de zilveren 20, en in de gouden 28. Zo maken ze allemaal een ander geluid. "Een soort gerinkel", zegt Bangma over het geluid dat zijn gouden medaille maakt.
Tevreden
Met piloot Teun Mulder reed Bangma zondag één kilometer in 59 seconden en 822 duizendste. Woensdag werden ze 16e in de tijdrit op de weg. "We konden geen rol van betekenis spelen, maar we zijn heel tevreden. Het gouden gevoel overheerst."
Anders trainen
Bangma was voor die ene kilometer naar Rio gegaan. En daar had hij ook zijn training op afgestemd. "Je traint er anders voor dan voor de weg. Explosief. Veel krachttraining." De kans op goud was van tevoren klein. De Britten hadden de afgelopen vier jaar eigenlijk alles gewonnen.
"Dat wij ze hier nu verslaan is natuurlijk super. En dan ook nog in een tijd onder één minuut. Dat is op laagland nog nooit gelukt. Olympisch ook niet. We zijn echt de eerste fietsers die op zeeniveau onder de minuut hebben gefietst. Ongelooflijk dat dat ons lukt. En dan ook nog op het juiste moment. Alles moet kloppen op zo'n kilometer. En dat deed het bij ons. Dat is echt super."
Geen medaillekansen
Zaterdag gaat Bangma met piloot Mulder van start in de wegwedstrijd. Medaillekansen zijn er niet, zegt Bangma. Maar het wordt een tactisch spel. En er zijn meer Nederlandse deelnemers. Met medaillekansen. "Misschien kunnen we voor hen noch wat betekenen. Dat weet ik niet. We moeten nog maar even om tafel."
Kijk voor al het nieuws over de Paralympische Spelen op omropfryslan.nl/ps.