Berging Pools oorlogsvliegtuig is klaar

© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De berging van het oorlogsvliegtuig in het IJsselmeer is afgerond. De laatste weken zijn honderden brokstukken van de bodem gehaald. Er werden daarnaast stoffelijke resten van de bemanning gevonden, maar daar worden nog geen uitspraken over gedaan. De stoffelijke resten zijn overgebracht naar Soesterberg, waar ze onderzocht worden door de bergings- en identificatiedienst van de Luchtmacht. Er was speciaal voor de berging een stukje van het IJsselmeer drooggelegd om het vliegtuig van de bodem te halen.
Polen
Het vliegtuig, de R1322 Vickers Wellington, is van Poolse komaf. Het vliegtuig met een volledig Poolse bemanning werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten boven het IJsselmeer. De Vickers Wellington was onderweg van Engeland naar Bremen, maar werd op de heenreis neergeschoten door een Duitse nachtjager.
Vier bommen
Het vliegtuig had ook vier bommen aan boord. Experts van de explosievendienst hebben de ontstekers vorige week verwijderd, Donderdagmiddag worden de bommen tot ontploffing gebracht.
Als eerbetoon aan de Poolse bemanning vliegt maandag een andere historische bommenwerpen, een lancaster, over de vindplaats boven het IJsselmeer.