Op vakantie in eigen provincie? Dan het liefst met de boot

De Noarderhaven yn Harns © Gemeente Harns
De boot is erg populair als accommodatie voor een vakantie in Fryslân. Dat blijkt uit een enquête onder het Fries Burgerpanel. Een op de vijf leden van het panel gaat op watersportvakantie in eigen provincie.
Ruim 1400 leden van het burgerpanel werkten mee aan het onderzoek over recreatie en toerisme in Fryslân.
Waddeneilanden het populairst
Meer dan de helft van de respondenten (55%) is het afgelopen jaar naar één van de Waddeneilanden geweest. Súdwest-Fryslân staat op de tweede plek. Opvallend daaraan is wel weer dat meer dan de helft van de mensen uit de eigen regio kwam.
Het minst populair zijn noordoost- en noordwest-Fryslân.
Wel of niet op vakantie in eigen provincie?
Het Fries Burgerpanel vroeg mensen verder naar hun redenen om wel of niet in eigen provincie op vakantie te gaan. Een paar reacties:
Evenementen in het westen, cultuur in de stad
Wanneer de deelnemers aan de enquête gevraagd wordt naar welke evenementen ze dit jaar zijn geweest, blijkt vooral het westen van de provincie het goed te doen. Op nummer één staat namelijk de Slachtemarathon, gevolgd door het Skûtsjesilen en de Sneekweek. Veel bezoekers kwamen daarbij ook uit de regio zelf.
Bij de culturele instellingen in onze provincie staat het Fries Museum op nummer één. De Lawei in Drachten is tweede, en de Harmonie in Leeuwarden is derde. Bij de natuurgebieden staan de Wadden op de eerste plek. Verder bezocht één op de vier het Drents-Friese Wol. Eén op de zeven ging weleens naar de natuur in Gaasterland.
Slechtweervoorzieningen
Wel ontbreken er slechtweervoorzieningen in Fryslân volgens de panelleden. Ook zouden sommigen graag een mooie plek hebben voor concerten - "bijvoorbeeld Thialf of het Abe Lenstrastadion - en een groot winkelcentrum.