Centrum Seksueel Geweld kan veel meer bieden

Een jaar geleden startte het centrum voor slachtoffers van seksueel geweld. Ondertussen meldden 23 meisjes zich voor hulp, net nadat hen wat was overkomen. Maar dat is nog lang niet genoeg volgens projectleider Gerda de Groot. "Ik ben niet tevreden over het aantal mensen dat we hebben. Omdat er nog veel meer zijn die niet durven." Er zit naargelang de loop van het jaar wel groei in het aantal meldingen.
Projectleider Gerda de Groot
Toch is het centrum een grote aanwinst denkt projectleider Gerda de Groot. Want slachtoffers weten vaak niet waar ze heen kunnen na een verkrachting. "Ze willen niet naar de politie omdat de dader vaak een bekende is en ze gaan niet naar de huisarts uit angst voor een medisch onderzoek", vertelt De Groot. Maar dat lost de problemen niet op; "Ze stappen onder de douche en proberen hun leven op te pakken in de hoop dat het overgaat. Met alle gevolgen van dien." Het Centrum Seksueel Geweld Fryslân is altijd telefonisch bereikbaar en er zitten specialisten die slachtoffers begeleiden bij hun volgende stappen.
Samenwerking
Doel van het Centrum Seksueel Geweld is de drempel om hulp te zoeken te verlagen. Ook al is het aantal mensen dat zij kunnen helpen nog niet hoog genoeg, toch kijkt De Groot ook tevreden naar wat er bereikt is. De samenwerking tussen politie, MCL, Fier en Slachtofferhulp is volgens haar heel goed. "Het betekent dat mensen ons laagdrempelig kunnen bereiken en dat het slachtoffer zo weinig mogelijk haar verhaal hoeft te doen en dat iemand zich maar één keer hoeft uit te kleden."