NS vraagt dieseltreinen aan Arriva voor Leeuwarden-Zwolle

De Nederlandse Spoorwegen wil vervoerbedrijf Arriva inschakelen om extra treinen te laten rijden tussen Leeuwarden en Zwolle. Dat heeft de NS aangegeven in een gesprek met de provincie. Fryslân heeft de wens vier treinen per uur te laten rijden tussen beide steden.
De NS wil dat graag doen, maar loopt tegen technische problemen aan. Er is op het traject te weinig elektriciteit voor vier treinen. Directeur Anne Hettinga van Arriva zegt dat hij, als het verzoek komt, op zijn vroegst in december dieseltreinen kan leveren.
Het materieel moet eerst worden geregeld en verbouwd. De dieseltreinen nemen dan de plaats in van de stoptreinen op het traject. De reistijd tussen Leeuwarden en Zwolle blijft gelijk, 47 minuten.
Gemengde gevoelens
Hettinga heeft gemengde gevoelens over de vraag van de NS. Vijf jaar geleden had hij de NS ook aangeboden om extra treinen te laten rijden op het traject. De NS wees dat aanbod af omdat ze het zelfs wel konden doen. Mocht het nieuwe plan doorgaan dan voelt het voor de Arriva-topman ook wel als een overwinning. Vooral als de rood-witte treinen straks langs het hoofdkantoor van Arriva in Heerenveen rijden.
Duurzaam
De provincie is blij dat de NS nu in gesprek wil met Arriva om de extra treinen mogelijk te maken. Het is al langer een grote wens van de provincie vier treinen te laten rijden tussen beide steden. De inzet van de dieseltreinen is wat de provincie betreft tijdelijk.
"Wy gean as provinsje foar in duorsume oplossing en dat is elektrysk," zo zegt een woordvoerder. De NS heeft bij de provincie aangegeven dat het een kwestie van tijd is voordat er genoeg stroom op het traject staat om er vier treinen te laten rijden.