Leeuwarder Dick Dikken maakt pelgrimstocht door Japan

"Dit is zo'n andere wereld. Het is hier zo mooi, dit had ik me niet voor kunnen stellen." Dat zegt Dick Dikken (61) uit Leeuwarden. Hij is bezig met een pelgrimstocht in Japan: de Skikoku 88 is een tocht van 1200 kilometer langs 88 tempels. Het is de bedoeling dat mensen de tocht in 44 dagen volbrengen.
Dikken heeft nu tempel 1 tot en met 11 en 46 tot en met 88 gehad. Hij heeft het middelste stuk eerst overgeslagen: "Het was toen zo warm, dat ik na tempel 11 even op moest houden. Ik heb een uitstapje gemaakt naar Hiroshima."
De reis gaat verder
Dikken gaat nog wel naar de andere tempels. De mooiste tot nu toe, kan hij niet aangeven. "Alles is zo indrukwekkend. Zo was er bijvoorbeeld een houten tempel, die half in het water lag. Bij laag water kon je er bij komen. Het gaat om de wereldberoemde Shrine bij Miagiama. Het was daar net zo druk als op Ameland, zo graag bezoeken mensen de tempels."
Waarom maak je zo'n reis?
Dikken kan kort zijn over zijn redenen voor het lopen van de tocht: "Omdat ik leuk vind. Dat klopt grammaticaal niet helemaal, maar dat zei mijn kleinzoon altijd als hij uitlegde waarom hij iets zei. Het is ook de titel geworden van mijn boek over mijn eerdere pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Ik wil gewoon de cultuur opsnuiven en meemaken hoe het hier is." Dikken slaapt overal en nergens: in een hotel, in een tempel of in bushokjes. Hij zal op 10 oktober weer terugkeren naar Fryslân.
Dick Dikken is te volgen op dickydik.waarbenjij.nu