Eerste zelfrijdend busje de weg op in Appelscha

​De eerste zelfrijdende bus in Nederland is een feit. Dinsdagmiddag zal de bus in Appelscha voor het eerst de openbare weg op gaan. Er werden al eerder proeven gedaan met het voertuig, maar nu mag het dus voor het eerst de weg op. Het gaat om een proef, die zes weken duurt. Het busje zal op een traject van 2,5 kilometer tussen het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en de Wester Es rijden. Mogelijk is het voertuig een oplossing voor streekvervoer in krimpgebieden.
Stewards
De bus rijdt op electriciteit en heeft plek voor zes passagiers. Ook is er een steward aanwezig, voor het geval er iets misgaat. De stewards worden speciaal opgeleid om op de bus te werken. Het gaat om mensen met een uitkering.
Dinsdagmiddag is het officiële startsein van de proef. Vanaf maandag rijdt het busje in en om Appelscha voor passagiers.
Minister positief
Minister Melanie Schultz-Van Haegen van Infrastructuur en Milieu laat weten positief te zijn over de proef: "Voor landelijke gebieden in Groningen, Drenthe en Friesland kunnen zelfrijdende voertuigen bijdragen aan een grotere mobiliteit voor bewoners die bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking aangewezen zijn op het openbaar vervoer."