Friesland zomert lekker door op het land en op het water

Het mooie weer houdt Friesland erg in bedwang. September lijkt dé nieuwe zomermaand te worden, met dinsdag en woensdag verwachte temperaturen boven de dertig graden. Veel mensen kunnen op 12 september nog werk verrichten dat ze niet hadden verwacht, zoals boeren en gras maaien. Zo is boerin Gerda Bonsma van Jelsum druk aan het werk op het land.
"It gers moast er ôf. De man dy't it hea yn 'e pakjes set, sei dat er krekt de trekker yn 't fet hie en alles al útelkoar", vertelt Bonsma. "Hy sei dat er dit noch noait meimakke hie en neffens my docht er it al jierren en jierren. Dus dat is frij unyk."
Brugwachter Poepjes
Ook op andere gebieden is het druk door het mooie weer. Zo heeft de brugwachter van Burdaard veel te doen. In totaal gingen de twee bruggen in het dorp deze zomer meer dan tienduizend keer open en dicht. En dat betekent dat één brugwachter, Sietse Poepjes, duizenden kilometers heen en weer fietste en heel veel aan het hengelen was met zijn klompje. Maar dat vindt hij niet erg.
"Mei dit waar binne de minsken oars, se hawwe allegear in glimk om 'e mûle", zo verneemt Poepjes. "En ik kin hjir moarns betiid yn 'e koarte broek hinne en jûns yn 'e koarte broek wer nei hûs. Ik wurdt ek noch brún yn 'e baas syn tiid!"
Vanwege de warmte moet de brug wel natgespoten worden met water, om te voorkomen dat hij vast komt te zitten.