Gestolen schilderijen terug: "Dit is echt een cadeautje"

Helemaal overdonderd is Jaap Roëll. De schilderijen die de politie in Leeuwarden terugvond, werden in 1999 bij zijn moeder gestolen. "Vijf werken zijn in 2012 teruggevonden, maar deze twee hadden we wel afgeschreven."
Roëll is zelf kunstrecensent en eigenaar van Kunstruimte Kuub in Utrecht. Hoewel de politie nog officieel moet vaststellen dat de twee schilderijen echt zijn, gaat Roëll daar wel vanuit. "De kans dat dit namaak is, is heel klein." Ook de politie denkt er zo over. "Dat zou wel heel toevallig zijn", aldus Sylvia Sanders van de politie.
"Brute overval"
Overvallers namen in totaal zeven schilderijen mee uit Bilthoven in 1999. "Het was een vrij brute overval. Mijn moeder heeft gezien dat de schilderijen werden meegenomen, maar helaas nooit meegemaakt dat ze weer terugkwamen." Ze overleed in 2012, twee maanden voordat vijf van de zeven kunstwerken werden teruggevonden.
Voor Roëll maakt de vondst van deze laatste twee werken veel los. "Wij zijn zo ontzettend blij. Het is heel verdrietig dat mijn moeder dit niet meer meemaakt, maar het betekent wel heel veel voor ons. Dit is echt een cadeautje voor ons."
Vuurwapens
Ook de politie noemt de vondst een cadeautje. Want eigenlijk waren de agenten helemaal niet op zoek naar de schilderijen. Sanders: "Wij deden een huiszoeking bij de Leeuwarder omdat hij een stroomstootwapen in zijn auto had. Toen we de schilderijen aantroffen, wisten we ook niet direct wat we precies in handen hadden."
De politie maakte foto's en stuurde deze naar experts. Die kwamen al snel met het verrassende antwoord: de schilderijen waren 17 jaar geleden gestolen bij ene roofoverval. "Dan sta je wel even te kijken", zegt Sanders. "Dat maakt ons werk hartstikke leuk. Deze vondst was ook voor ons echt een cadeautje."
Of de 37-jarige Leeuwarder destijds ook betrokken was bij de overval, is niet duidelijk. De politie onderzoekt nog wat zijn rol precies is geweest.