FOTO: Reizen door de tijd op het zandsculpturenfestival

De organisatie van het zandsculpturenfestival in Sneek is tot nu toe zeer tevreden over het verloop van het evenement. Naar schatting tussen de 30.000 en 35.000 mensen hebben al een bezoek gebracht aan de zandsculpturen.
Die zijn sinds 9 juli te zien op het parkeerterrein aan de Oppenhuizerweg in Sneek. Het thema dit jaar is 'Reizen door de tijd'.
Van dino's tot iPad
"Dat gaat van dinosaurussen tot de laatste technieken van deze tijd", vertelt Alec Messchaert van de organisatie. Grote uitvindingen van de laatste eeuwen zijn allemaal te zien in het zand.
Daarbij wil het festival de bezoekers ook wat bijbrengen over de onderwerpen. "Bij de zandscultpuren staan bordjes met extra uitleg. Bijvoorbeeld bij de stoomlocomotief vertellen we wie het heeft uitgevonden, tot hoe lang de stoomlocomotief werd gebruikt enzovoort", seit Messchaert.
Foodtrucks
De horeca van het festival is dit jaar wat anders ingericht dan de afgelopen drie edities. Waar ze eerder tenten met eten en drinken hadden, is het dit jaar meer met foodtrucks. Messcchaert: "En daar krijgen we hele positieve reacties op."
Hij is daarnaast erg blij met het nazomerweer van deze maand. "We begonnen begin juli nog wat rustig, omdat het weer toen wat tegenviel. Maar het weer van nu is echt een cadeautje. En een echte hittegolf is voor ons ook weer niet heel handig, want dan liggen de mensen liever in het water. Maar dit is echt super zo."
Sculpturen aanraken
Het zandsculpturenfestival loopt nog tot en met 25 september. Messchaert gaat ervan uit dat het evenement net als andere jaren nu ook de 40.000 bezoekers wel weer haalt.
Op de laatste dat is er traditioneel weer wat extra's voor mensen met een visuele beperking. Zij mogen de zandsculpturen dan aanraken. Op deze manier kunnen zij de creaties ook 'zien'.