Gestolen schilderijen van enkele tonnen teruggevonden

De politie heeft in een loods in Leeuwarden twee kostbare schilderijen teruggevonden die in 1999 bij een gewelddadige overval in Bilthoven buit waren gemaakt. Het gaat om schilderijen van Wputerus Verschuur en Isaac Israëls, die enkele tonnen waard zijn. Bij de overval werden 7 schilderijen gestolen. De andere vijf werden een paar jaar geleden teruggevonden. De politie vond de schilderijen in de loods van een 37-jarige Leeuwarder. De vuurwapengevaarlijke man werd vorige week woensdag aangehouden, samen met een 24-jarige man uit Rijswijk.
Toeval
In de auto van de man lag een stroomstootwapen. Toen de politie onderzoek deed in de loods van de Leeuwarder, werden de dure schilderen en drie kilo hennep gevonden. De schilderijen worden nog door een specialist onderzocht. De Leeuwarder zit nog vast, de man uit Rijswijk is weer vrij.
1999
De overval waarbij de schilderijen buit zijn gemaakt werd gepleegd in oktober 1999, in een villa in Bilthoven. De 84-jarige bewoonster was volgens de berichtgeving van die tijd, alleen thuis. De vrouw werd bij de overval zwaar mishandeld en raakte daarbij ernstig gewond. Na de overval bleven de schilderijen lange tijd vermist. Pas in 2012 liepen de criminelen tegen de lamp toen ze vijf van de werken via een veilinghuis probeerden te verkopen. De vijf schilderijen waren van Joos de Momper de Jonge, Jan Steen, Herman Saftleven, Jan van Goyen en Salomon van Ruysdael.