Goud voor Bruinsma, zilver voor Van de Voort in Rio

Liesette Bruinsma uit Wommels heeft zaterdagnacht bij de Paralympische Spelen in Rio goud gewonnen op de 400 meter vrije slag in de klasse S11. De 16-jarige nam bij de start direct een flinke voorsprong op de concurrentie en gaf die niet meer weg. Ze tikte uiteindelijk aan in 5.15.08. Ze was daarmee anderhalve seconde sneller dan de Italiaanse Cecilia Camellini, die naar 5.16.36 zwom.
"Ik heb hier van gedroomd. Andere mensen dromen ervan de Postcodeloterij te winnen, maar dat is niet reëel. Zo'n gevoel heb nu ongeveer, maar dan tien keer mooier", reageerde de blinde zwemster.
Olivier van de Voort
De 18-jarige Olivier van de Voort uit Elsloo was ook succesvol bij het zwemmen. Hij won zilver op de 100 meter rugslag in de klasse S10 in een nieuw persoonlijk record van 58.10. Van de Voort was de wereldrecordhouder op deze afstand (58.58), maar dat record werd uit de boeken gezwommen door Maksyn Krypak uit Oekraïne. Krypak zwom naar 57.24 en pakte het goud. Een andere zwemmer uit Oekraïne, Denys Dubrov, won het brons in een tijd van 59.27.
Zaterdag was een succesvolle dag voor de Friese Olympiërs. Eerder zaterdag won Alyda Norbruis uit Ureterp goud op de 500 meter tijdrit bij het baanwielrennen.
Kijk voor al het nieuws over de Paralympische Spelen op omropfryslan.nl/ps.