Blokkade Greenpeace voorbij, schip bij Schier kan verder

© ANP
De blokkade-actie van Greenpeace in de Eemshaven is voorbij. Activisten hebben een etmaal lang voorkomen dat een schip een partij kolen kon lossen voor de nieuwe centrale van energiebedrijf Essent. Het schip lag daardoor een tijd bij Schiermonnikoog te wachten.
De actievoerders hadden zichzelf vastgebonden aan een touw tussen twee windmolens bij de haven. Ook hing er een spandoek aan het touw met de tekst 'Coal, gone with the wind'. De politie en de havenmeester hadden gedreigd dat ze zouden ingrijpen als de actie niet zou worden beëindigd.
Greenpeace heeft toen zelf de blokkade-actie beëindigd. "Langer doorgaan was niet verantwoord in verband met de veiligheid van onze actievoerders", zei een woordvoerder van de milieu-organisatie. Er hoefden geen actievoerders te worden aangehouden.
Greenpeace wil dat de kolencentrale zo snel mogelijk wordt gesloten. Het kolenschip was op de hoogte gebracht van de actie. De demonstranten zijn de twee nieuwe directeuren van Greenpeace en een vrijwilliger.