Nog geen besluit over steun voor nieuw zwembad in Drachten

Het stemmen staakten woensdag in Provinciale Staten over een plan om de gemeente Smellingerland te steunen bij de aanleg van een nieuw topsportzwembad van 50 meter in Drachten. PvdA en GroenLinks vroegen Gedeputeerde Staten in een motie om de gemeente te helpen bij het bouwen van een nieuw zwembad van Olympische afmetingen.
Gedeputeerde Michiel Schrier, zelf een Drachtster, heeft wel sympathie voor de zwembadambities, maar zei er gelijk bij dat hij er geen geld voor heeft.
Provinciale Staten zullen op 28 september opnieuw stemmen over de zwembadmotie. Als alle statenleden er dan zijn, wordt de motie naar alle vermoedens afgewezen.
Lobby
Tjeerd van Bekkum en Jos van der Horst van gemeente Smellingerland hebben vorige week op de statenmarkt gelobbyd voor de zwembadplannen. Ze zeiden erbij dat het Drachtster zwembad het enige zwembad van Olympische afmetingen in Noord-Nederland is en daarom ook veel zwemtalent uit Groningen en Drenthe trekt.
Minder geld
Als de provincie bereid is om veel geld te investeren in een ijsbaan, waarom dan niet in een zwembad. Schrier wees daar in zijn beantwoording ook op dat grote wedstrijdzwembaden in de praktijk moeilijk te exploiteren zijn. Hij wil daarom ook graag weten hoe de gemeente daar tegenaan ziet.
Schrier wees er verder op dat de bodem van de Nuon-geldschatkist zo langzamerhand in zicht komt. Instanties en ook gemeenten in Friesland moeten er daarom rekening mee houden dat de provincie de komende jaren minder geld beschikbaar heeft voor grotere projecten dan de afgelopen periode.