Vliegtuig in IJsselmeer is Vickers Wellington uit Polen

Het staat nu vast dat het vliegtuig, dat op dit moment bij een grote bergingsoperatie uit het IJsselmeer wordt gehaald, de R1322 Vickers Wellington, van Poolse komaf is. Het vliegtuig met een volledige Poolse bemanning werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten boven het IJsselmeer.
Het vliegtuig was onderweg vanuit Engeland naar Bremen, maar werd op de heenreis neergeschoten door een Duitse nachtjager. Er zijn op de plaats van de berging diverse zaken gevonden die leiden tot de identificatie. Zo is er een onderdeel gevonden met het nummer R1322.
Stoffelijke resten
Ook lag er een koptelefoon met de naam van een Pools bemmaningslid. Er zijn bovendien stoffelijke resten van de bemanning gevonden, maar daar worden nog geen uitspraken over gedaan Die stoffelijke resten worden overgebracht naar Soesterberg, waar ze worden onderzocht door de bergings- en identificatiedienst van de luchtmacht. Pas als de familie op de hoogte is gebracht, wordt meer informatie gegeven over de identiteit van de bemanning.
Demontage bommen
De vier bommen die zijn gevonden, worden donderdagmiddag gedemonteerd door de Explosieve Opruimingsdienst. Volgende week worden ze dan naar de vaste wal vervoerd, waar ze buiten de gemeente De Fryske Marren tot ontploffing worden gebracht.
Waarschijnlijk zal op 19 september een Lancaster bommenwerper over de bergingslocatie vliegen als eerbetoon aan de omgekomen Poolse bemanning van de Vickers Wellington.