Teddy Witjes van keeper naar voetballer

Fryslân heeft maar liefst negen sporters, die naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro gaan. Elke dag stellen wij één van deze topsporters aan u voor. 
“Ik stotter wel wat hoor, ik hoop dat dat geen probleem is.” CP voetballer Teddy Witjes zegt van tevoren dat hij heel zenuwachtig is voor het interview. Maar bij zijn vader en moeder thuis in De Knipe, waar Teddy elke week drie dag is voordat hij weer naar Papendal gaat, valt dat reuze mee. Een kennismaking met CP voetbal, Teddy Witjes en de Paralympische Spelen.
CP voetbal
CP voetbal is voor spelers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorische beperking hebben. Veel voetballers hebben bij de geboorte een hersenverlamming gehaf of op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor gekregen. “Ik zat vast bij de geboorte. Daardoor kreeg ik te weinig zuurstof en heb ik een hersenbeschading opgelopen,” zegt Teddy.“ Afhankelijk van hoe ernstig je beschadiging is, wordt je ingedeeld in een categorie. C5 betekent dat je vrij ernstig gehandicapt bent, C8 is juist een milde vorm.” Teddy is een C7 speler.
Het feit dat Teddy een C7 speler is, heeft grote gevolgen voor hem gehad. Toen hij een paar jaar geleden bij Oranje kwam, was hij namelijk nog keeper. “Klopt ja. Maar er waren nog meer goede keepers. Bovendien wilden ze iemand met C7 liever in het veld inzetten en niet op de goal. Dus nu sta ik in het veld. Maar nog wel veel in de verdediging.”
De regels voor het CP voetbal zijn in grote lijnen hetzelfde als in het gewone voetbal. Slechts een aantal regens zijn anders. Een team bestaat uit zeven spelers. Het veld zelf is kleiner, het meet 75 bij 55 meter, en ook het doel is kleiner, 5 bij 2 meter. Wedstrijden bestaan uit twee helften van een halfuur, met een kwartier pauze tussendoor. En, heel opvallend: "We spelen zonder buitenspel”, lacht Teddy. Om daar aan toe te voegen: “Maar toch hebben we een grensrechter.”
Teddy heeft niet heel veel gezien van de Spelen in Rio. Maar wat hij zag, maakte hem wel trots: “Je ziet al die sporters daar in actie voor hun land. Dan denk ik wel eens, daar sta ik straks ook. Dat vind ik wel tof ja.”
Wat de kansen zijn van het Nederlandse CP voetbalteam vindt hij lastig in te schatten: “We staan vierde op de wereldranglijst. Maar Oekraïne is echt wel heel goed. Die steken er wel bovenuit. En Brazilië zelf. Net als in het gewone voetbal zijn dat hele goede spelers, echte straatvoetballertjes.
Een plaats in de halve finale is de doelstelling van het team. En als je daar eenmaal staat, kan er natuurlijk van alles gebeuren: “Het wordt lastig. Eerst maar in de halve finale komen. Maar een medaille zou heel mooi zijn.”
Bij de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro komt het Nederlandse CP voetbalteam op 8 september voor de eerste keer in actie. Vrijdag 16 september staan de wedstrijden om de medailles op het programma.