Sandra Nap wil zeilen voor succes

Fryslân heeft maar liefst negen sporters, die naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro gaan. Elke dag stellen wij een van deze topsporters aan u voor.
Sandra Nap is net terug van een week lang trainen in Scheveningen. De kamer ligt vol met oranje spullen van TeamNL. In de keuken staat een bak vol kleding in het water. “Daar zit allemaal zoveel zout in van het zeewater, dat moet er even uitgewassen worden.” Het zijn de laatste voorbereidingen voor Sandra op het vliegtuig naar Rio de Janeiro stapt voor de Paralympische Spelen.
Skud 18
Sandra zal voor Nederland meedoen bij het Paralympische zeilen. Samen met haar maatje Rolf Schrama doet ze mee in de Skud 18 klasse. “De Skud 18 is speciaal voor de Paralympics gemaakt. Het is een skiff. We zitten met zijn tweeën. Rolf is de stuurman en ik ben in feite de bemanning. Ik heb een grootzeil, een fok en een gennaker tot mijn beschikking.”
Sandra heeft het Marfansyndroom. Dat zorgt ervoor dat haar beenweefsel slap is. Ook heeft ze hierdoor een tijdje geleden een operatie aan haar aorta gehad. Niet iedereen in de Skud 18 klasse heeft dezelfde beperking: “De handicaps zijn heel divers. Wel is het zo dat er gewerkt wordt met een puntentelling. Voor in de boot zitten vaak sporters met 6 of 7 punten. Dat betekent dat je een relatief lichte handicap hebt. Ik ben zelf 7 punten. Aan het stuur zitten dan de mensen met een zwaardere handicap.”
Samenwerking
Het is nog maar een paar jaar geleden dat Sandra in een Paralympische zeilboot terecht kwam. Op een talentendag kwam ze uit bij een stand van de zeilbond en daarna is het snel gegaan. Ze vormt nu een jaar of drie een team met Rolf. “In principe maakt hij de beslissingen als stuurman en ik voer ze uit. Maar er is zeker ruimte voor overleg op het water. Alleen als er snel gehandeld moet worden, of er moeten radicale beslissingen genomen worden, dan doet Rolf dat.”
Omdat Sandra en Rolf nog niet zo lang zeilen, hebben ze een stuk minder ervaring dan de concurrentie. Maar de echte kracht van het Nederlandse team ligt dan ook ergens anders. “Wij kunnen het in de boot heel goed met elkaar vinden. Rolf is behoorlijk aanwezig en ik ben wat rustiger in de boot. Dat werkt hartstikke goed samen.” Er is ook nog een ander geheim wapen zegt Sandra: “We hebben ook wel veel lol in de boot. Dat is belangrijk, want het is af en toe hartstikke spannend op het water. Als je er dan de humor van kan inzien helpt dat zeker.”
De voorbereiding
Omdat de Paralympische baan in zee ligt, heeft Sandra de afgelopen maanden veel getraind in de Noordzee bij Scheveningen. Ook heeft ze goed naar de Olympische Spelen gekeken: “We hebben veel gekeken naar de races van Pieter-Jan Postma en Marrit Bouwmeester. Hoe ligt de baan erbij, wat doen zij in bepaalde situaties? Dat hebben we goed geanalyseerd. Dat is een hartstikke mooie voorbereiding voor ons geweest. Zo weten we nu dat de wind echt heel variabel kan zijn. In combinatie met de stroming zou dat wel eens voor verassingen kunnen zorgen.”
De grote favorieten in de Skud 18 klasse zijn Australië en Groot-Brittannië. Maar Sandra blijft positief: “Bij grote toernooien zitten we vaak rond de derde of vierde plek. Dat moet ook op de Paralympics weer lukken. Als ik niet het idee had dat we een medaille kunnen winnen, was ik niet naar Rio gegaan. Ons doel is het podium.”
En omdat Nederland op de afgelopen Olympische Spelen tien keer vierde is geworden, weten Sandra en Rolf wat ze moeten doen. “Wij zijn ook wel eens vierde geworden op 1 of 2 puntjes. Dat wil je niet. We gaan er alles aan doen.”
Paralympische Spelen
Bij de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro komen Sandra en Rolf op 12 september voor het eerst in actie. Tussen 12 en 17 september zeilen ze dan elf keer op het Paralympische water. De puntentelling is hetzelfde als bij de Olympische Spelen. Het enige verschil is dat er op de Paralympics geen medaillerace wordt gezeild.