Leeuwarden wordt centrum kaasculturen met nieuwe fabriek CSK

De burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone opent morgen in Leeuwarden de high-techfabriek van CSK voor de productie van kaasbacteriën. De nieuwe fabriek in Leeuwarden moet de komende tijd dé locatie worden voor de productie van Nederlandse kaas-culturen voor de zuivelindustrie.
Op dit moment komt er al zo’n 30 procent van de Nederlandse kaasculturen uit de fabriek op het bedrijventerrein De Hemrik. Er wordt naar gestreefd om dat de komende twee jaar tot 100 procent uit te breiden.
Smaak en kwaliteit
Het overbrengen van de culturen van de oude locatie in Ede naar de nieuwe komt heel precies en kost de nodige tijd. De directie van CSK wil er eerst zeker van zijn dat de kaascultuur op de nieuwe locatie hetzelfde is als op de oude locatie. Die testfase duurt voor elke cultuur tussen de 6 en 9 maanden.
De fabriek heeft enorm streng eisen voor de hygiëne. De kaasculturen worden bewaard bij een temperatuur van -55 graden.
Groei
De nieuwe fabriek heeft veel meer capaciteit dan de oude vestiging in Ede en zorgt ervoor dat CSK verder kan groeien, zegt directeur Sanne Melles. Het bedrijf groeit de laatste jaren elk jaar tussen de 5 en 10 procent en heeft nu een omzet van dik 60 miljoen euro. CSK heeft 30 miljoen geïnvesteerd in de nieuwe fabriek. Bij het bedrijf werken in totaal 180 mensen.