"Die schatten vertellen wie wij zijn"

De depots van de Friese musea liggen helemaal vol met schatten die u als bezoeker nooit krijgt te zien. Deze ‘Stille schatten’ zijn vanaf 5 september te zien in een nieuw televisieprogramma op Omrop Fryslân. In het programma ‘Stille schatten’ gaat Miranda Werkman bij diverse Friese musea langs om in de depots rond te kijken. Daar duikt ze in het Friese erfgoed en de Friese cultuur om de stille schatten van Fryslân bloot te leggen. Verstopt tussen oud papier, stof en andere goederen liggen die te wachten om te worden ontdekt. 
Wij leggen Miranda zes vragen voor.
Wat is jouw ‘Stille schat’?
“Als je dat bedoelt in de breedste zin van het woord, dan ben ik heel rijk hoor. Mijn man Abe natuurlijk, mijn kinderen, mijn familie, mijn vrienden... Maar als je echt kunst bedoelt. Hmm, ik heb een heel mooi Mariabeeld, twee eigenlijk. Terwijl ik niet kerkelijk ben of zo, maar toch raakt het mij op één of andere manier.”
Welke stille schat is jou het meest bijgebleven van de dingen die je hebt gezien?
‘’Ai, dat is een lastige vraag. Ik kom zoveel moois tegen bij de opnamen en we zijn nog niet eens op de helft! Maar wat ik heel bijzonder vond was het wiskundeboek van Eise Eisenga in het Planetarium in Franeker, ik bedoel dan het origineel! Dan komt het verleden wel heel dichtbij. Prachtig vind ik dat. Ik mocht het gewoon aanraken en dacht: Wauw, hier op het papier heeft Eise Eisenga geschreven en ik raak dat nu, 250 jaar later, aan!”
Kende je alle musea ook al voordat je begon met de opnamen voor het programma ‘Stille schatten’?
“Qua naam wel. Maar ik ben nog lang niet overal geweest. Daardoor voel ik me als een toerist in eigen provincie. Heerlijk is dat! Er is zo veel te zien en te beleven. Al die schatten vertellen wie we zijn en waar we vandaan komen. Zeker als je, zo als ik nu, zoveel ziet! Ik besef mij nu heel goed hoe rijk we hier zijn met al die musea. En natuurlijk de liefde en passie van alle mensen die daar werken en elke dag hun stinkende best doen om ons dat verhaal te vertellen en de schatten te bewaren.”
Wat is it vreemdste dat je tegen bent gekomen in de musea tot nu toe?
“Wij hebben vreselijk gelachen bij het Landbouwmuseum in Earnewâlde. Daar draaien ze een filmpje waar een stier ‘zijn ding doet’ op een kunstkoe. Nadat hij ‘klaar’ is kruipt er opeens een man uit die kunstkoe die het heeft opgevangen. Hilarisch!
Wat zou je meenemen naar huis van alles wat je hebt gezien?“
Nu, dan zou ik alle planten en kruiden van De Kruishof in Buitenpost wel willen nemen hoor. Fantastisch wat er allemaal staat, groeit en bloeit. Kruiden die helpen tegen astma of spierpijn of wat dan ook. Nadat schijnt gebruikte de mensen in de prehistorie die kruiden ook al. De natuur heeft ons dat allemaal gegeven. wij moeten er nu goed, nee, beter op passen.
Welk verhaal heeft jou het meest geraakt?
“Dat was het verhaal van Willem van de Spitkeet uit Harkema. Hij vertelt over zijn vader, die als jongen van twaalf bij de boer moest werken. Toen hij voor zichzelf opkwam omdat hem onrecht was aangedaan door de boer, stuurde die hem naar huis. Eenmaal thuis, stuurden vader en moeder en hem direct weer terug. Gelijk of geen gelijk, er moest eten op tafel komen. Dan gaat het ook over wat armoede en geen keuze hebben met je doet. Ook nu nog, zo zag ik bij Willem.
Stille schatten met presentatrice Miranda Werkman is vanaf 15 september elke donderdag om 18.45 uur te zien op Omrop Fryslân Televisie. De eerste aflevering, waarin Museum Dr8888 centraal staat, is vanaf maandag 5 tot en met vrijdag 9 september te zien als voorproefje van de serie.