Stefan Boersma: "In medalje sit der wol yn"

“As wy gewoan gewoan dogge, dan kinne we in medalje helje.” Stefan Boersma is een van de twee Friezen in de selectie van het CP voetbalteam. Stefan is keeper, maar jammergenoeg wel reservekeeper. “Mar ik hoopje wol wat minuten te meitsjen.”
Ook het Nederlandse team heeft ermee te maken: een concurrent minder. Rusland doet namelijk helemaal niet mee aan de Paralympische Spelen. “Brazilië, Oekraïne en Ruslân binne eins ús grutste konkurrinten. Dus dat skeelt wol.” Nederland speelt in een poule van vier en de beste twee gaan naar de halve finale. “Dan binne we wol hiel tichtby in medalje, dus dan kin it ek samar.”
De C en P van CP voetbal betekenen Cerebrale Parese. Een Latijns woord voor hersenbeperking of verlamming. Bij Stefan zie je de gevolgen alleen bij het lopen. Vooral als hij moe is. Verder is zijn motoriek wat minder. “In soad minsken tinke dat je geastlik ek wat mankearre, mar dat is net sa. Ik ha gjin leger IQ of sa.” Jij bent dus wel 100 punten? “No ja, dat wol ik net sizze.”
Bij het CP voetbal wordt je ingedeeld in een ranking van één tot en met acht. Zo mag er maar één speler met een acht in je team en moet er minimaal één van de ranking vijf of zes in zitten. Zo kan het dus zomaar zijn dat je buiten de boot valt, omdat je niet de goede handicap hebt qua ranking. Vier jaar geleden was Boersma nog derde keeper. “Doe ha ik sels de reis nei Londen betelle en ha ik as supporter mei west. Sa koe ik dochs noch it Olypmyske gefoel fiele.”
Op vijf manieren verschilt het CP voetbal van 'gewoon voetbal':
Kom maar eens langs bij een voetbalpotje in de provincie en de kans is vrij groot dat je Stefan tegenkomt. Hij is een echte liefhebber. Net als Jelle ten Rouwelaar komt ook Stefan uit Joure. “Ik ha Jelle ek altyd folge. By syn lêste wedstriid yn Breda ha ik der ek hinne west. Mar as ik de bêste doelman fan de wrâld oanwize moat, dan kies ik foar David De Gea fan Macnester United."
Doordeweeks speelt en traint Stefan op Papendal en in de weekenden is hij te vinden op de velden met Joure 3. “It nivo is te fergelykjen mei de earstejiers A-junioaren. Dêr traine we ek wol tsjin.” Zou hij, als hij fulltime op het grote veld zou meetrainen, het eerste van Joure halen? “Dat wit ik net. Dat is dreech te fergelykjen.”
Het voetbaltoernooi begint op 8 september, de finale en de strijd om het brons zijn op 16 september.