'Veilig nest' voor asielzoekerskinderen in Burgum

Het asielzoekerscentrum van Burgum heeft zaterdag als tweede van Nederland een zogeheten 'veilig nest' voor asielzoekerskinderen gekregen. Het nest is bedoeld om de kinderen te steunen, maar ook om de ze kunstzinnige en creatieve activiteiten aan te bieden, met als doel ze zo meer zelfvertrouwen te geven.
Kinderen in asielzoekerscentra hebben vaak te kampen met stress als gevolg van wat ze hebben meegemaakt, de onzekerheid over de toekomst en het geregeld verhuizen. Het 'veilige nest' wil de kinderen een gezonde omgeving bieden om op te groeien.
Actieplan
Vanaf september kunnen de kinderen in Burgum elke dag in het veilige nest terecht voor activiteiten of voor hulp bij het huiswerk. Het gaat om activiteiten zoals dans, toneel en muziek, maar ook om pedagogische en emotionele zorg. De ouders in het azc zijn niet altijd in staat om die zorg te bieden. Voor alle kinderen wordt een individueel actieplan gemaakt, waar aan gewerkt wordt.
Het model is ontwikkeld in het voormalige Joegoslavië en heeft daar heel goed gewerkt. In Nederland wordt deze methode momenteel alleen in het azc in Katwijk gebruikt.