Plannen voor nieuwe Afsluitdijk gepresenteerd

Op de Afsluitdijk komt een retro-reflecterende vangrail te staan. Die geeft licht als de koplampen van auto’s er op schijnen. Ook op het beton van de Lorentz- en Stevinsluizen wordt een reflecterende laag aangebracht die alleen zichtbaar is als auto’s er langs rijden met de lichten aan.
Deze plannen van ontwerper Daan Roosegaarde, zijn vrijdagavond bekendgemaakt bij de officiële start van de werkzaamheden aan de Afsluitdijk.
Minister Schultz van Haegen en de gedeputeerde Kielstra van Fryslân en Loggen van Noord-Holland gaven het startschot voor het project ‘Icoon Afsluitdijk’ door een zogenaamde ‘spiegelsteen’ te ontbloten. De komende tijd zal de dijk worden verstevigd.
Stenen uitgereikt
Naast de ontbloting van de eerste steen, zijn er ook zes stenen uitgereikt aan mensen die veel voor de Afsluitdijk hebben betekend. Twee stenen gingen naar Pennekamp en De Jong. Zij hebben hun leven lang gewerkt aan het onderhoud van de dijk. Ook de familie van Cornelis Lely, de ontwerper van de Afsluitdijk, kreeg een steen.
De architecten van het nieuwe Masterplan van de Afsluitdijk, Yttie Feddes en Paul de Ruiter kregen er ook één. Alex Terpstra kreeg er één voor bij het Monument op de Afsluitdijk en Bert Kranendonk en Theo op de Hok namen een steen mee voor het nieuwe Beleefcentrum op de Afsluitdijk.
Noorderlicht
Vrijdagavond en zaterdagavond is het kunstwerk ‘Waterlicht’ te zien. Als een soort van noorderlicht van Nederland wordt getoond, hoe ver het water zou reiken zonder de aanleg van de Afsluitdijk. De voorstelling is beide avonden om 23.00 uur en om 02.00 uur ’s nachts.
Zondag wordt op de Afsluitdijk een hardloopwedstrijd gehouden. De weg is dan tot en met 12 uur ’s middags afgesloten voor autoverkeer.