Feddema: ''Dit slaat in als een bom''

Het Leeuwarder gemeenteraadslid Wyb Feddema is murw geslagen nu het gerechtshof heeft bepaald dat hij toch nog vervolgd wordt voor dood door schuld bij de grote brand aan de Kelders in Leeuwarden in 2013. Feddema had deze uitspraak niet verwacht. Het is hard aangekomen, zegt hij. Bij de brand kwam de 24-jarige Idsart Otte om het leven. Feddema was de huurbaas van het appartement waar de student woonde en overleed. Het vuur ontstond in een winkel naast het appartement.
Niet schuldig, maar te weinig gedaan
Volgens het Hof is Feddema niet schuldig aan de oorzaak van de brand, maar heeft hij te weinig gedaan om het gebouw brandveilig te maken. Het appartement was bouwkundig in slechte staat en daardoor had het slachtoffer te weinig tijd om veilig weg te kunnen komen. De ouders van Otte vonden het niet juist dat Feddema daar niet voor vervolgd werd en dienden een klacht in bij het gerechtshof.
Begrip
Feddema heeft begrip voor de ouders. ''Zij hebben het grote verdriet'', zegt hij. Feddema vindt dat hij door kan gaan als gemeenteraadslid. Mogelijk legt hij zijn werk wel tijdelijk stil in de periode van de zittingen. ''Ik ben nog niet veroordeeld en wacht de zaak met vertrouwen af'', aldus Feddema.