De minuut van de waarheid voor Tristan Bangma

Fryslân heeft maar liefst negen sporters, die naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro gaan. Elke dag stellen wij een van deze topsporters aan u voor.
Een multitalent kan je Tristan Bangma uit Donkerbroek wel noemen. In 2012 deed Tristan mee aan een paralympische selectiedag. Daarna kon er gekozen worden uit vier sporten. Uiteindelijk viel de keuze op het baanwielrennen. Nu, vier jaar later, doet Tristan al mee aan de Paralympische Spelen.
Dat doet hij niet alleen. Omdat Tristan's zicht nog maar 1% is, rijdt hij op een tandem. Zijn piloot, degene die voorop zit en onder andere stuurt, is Teun Mulder. Dat is niet bepaald de minste. Mulder werd drie keer wereldkampioen in zijn carrière als baanwielrenner. Tristan vindt het mooi dat hij met hem kan samenwerken. “Het is super speciaal. Hij heeft heel veel bereikt in zijn sportcarrière. Nu gaat hij daar in Rio samen met mij hopelijk nog wat moois aan vastplakken. Dat zou super zijn!”
Ook voor zijn eigen ontwikkeling is het volgens Tristan goed dat Mulder zijn piloot is. De 18-jarige baanwielrenner uit Donkerbroek leert veel van zijn fietsmaat. “Vooral hoe ik met spanning moet omgaan. Door Teun heb ik geleerd rustiger te blijven.” Dat kunnen beiden in Rio de Janeiro ook goed gebruiken op de onderdelen waaraan ze meedoen. Het fietsduo komt namelijk niet alleen uit op de baan.
Tristan zal ook op de weg twee wedstrijden rijden: een tijdrit en een gewone wedstrijd. Toch is de wedstrijd op de baan het belangrijkst. Daar zijn de medaillekansen namelijk het grootst. Met drie tweede plaatsen op het wereldkampioenschap, is het logisch dat een medaille het hoofddoel is op de Paralympische Spelen. Volgens Tristan is dat ook haalbaar: “Het is reëel dat we een medaille pakken. Welke dat is, maakt niet uit. Maar we gaan natuurlijk voor goud!”
Het onderdeel dat in Rio de Janeuro op de baan wordt verreden, is een tijdrit van 1 kilometer. “Het is best bizar als je erover nadenkt. Je werkt jaren toe naar die ene minuut. Daarin moet alles kloppen, daarvoor gaan we erheen.” Tristan is niet de enige Friese wielrenner die naar Rio gaat. Ook Alyda Norbruis uit Ureterp zal daar in actie komen. Dat zal een vertrouwd gevoel geven. In Alkmaar, waar ze trainen, wonen ze met elkaar en nog iemand van de paralympische ploeg. Ook de coach van het team, Eelke van der Wal uit Holwerd, komt ui Fryslân.
Tristan Bangma rijdt met Teun Mulder op 11 september de eerste wedstrijd. Die is 's middags, Nederlandse tijd, op de baan. Op 14 september komen ze in actie op de tijdrit op de weg. De laatste wedstrijd is die op de weg op 17 september. De laatste twee wedstrijden zijn in de Nederlandse tijd vanaf 18.00 uur.