Jorritsma: "Ik stoor me aan gemeenten die geen fusie willen"

De provincie moet meer bevoegdheden krijgen om gemeenten in het uiterste geval tot herindeling te dwingen. Dat zegt Commissaris van de Koning John Jorritsma in zijn afscheidsgesprek met Omrop Fryslân. Jorritsma hoopt dat een volgend kabinet provincies 'doorzettingsmacht' zal geven. De provincie kan dan ingrijpen als een herindelingsproces stagneert.
In Fryslân verlopen vele herindelingsprocessen erg moeizaam. In Noordoost-Fryslân wil de gemeente Dantumadiel bijvoorbeeld niet verder gaan dan een ambtelijke fusie, maar moet de gemeente zelf blijven bestaan.
Storen aan gemeenten die niet willen fuseren
En dat terwijl de naastgelegen gemeenten Dongeradeel. Kollumerland en Ferwerderadeel wel als een gemeente verder willen. Ook Harlingen wil niet opgaan in een grotere gemeente. Jorritsma stoort zich daaraan, want alleen zijn deze gemeenten niet goed op de toekomst voorbereid. Tot dusver mogen gemeenten zelf bepalen of ze willen herindelen. De provincie faciliteert daarbij. Dat moet dus anders, zegt Jorritsma.
"Minder gemeenten zijn beter"
De afscheidnemende Commissaris van de Koning stelt dat er wat hem betreft in 2018 nog zo'n tien gemeente in Fryslân overblijven. In de praktijk zullen dat er 18 zijn. Toen Jorritsma in 2008 begon als Commissaris van de Koning waren er nog 31 Friese gemeenten. Jorritsma neemt volgende week afscheid van Fryslân in een speciale bijeenkomst van Provinciale Staten. Hij zal dan aan de slag als burgemeester in Eindhoven, de vijfde stad in Nederland.