UPDATE: Nieuw hoofdstuk coalitiesoap door boycot

© Omrop Fryslân, Remco de Vries
De politieke crisis in Achtkarspelen heeft een nieuw hoofdstuk gekregen. Oppositiepartijen GBA en VVD van Achtkarspelen zijn donderdagavond niet verschenen bij de extra ingelaste raadsbijeenkomst van Achtkarspelen. Bij de bijeenkomst zou het nieuwe college benoemd worden.
GBA laat in een verklaring weten dat ze het onacceptabel vinden dat het CDA en de ChristenUnie een coalitie zullen vormen met een PvdA-wethouder, waar zij nog in juli een motie van wantrouwen tegen ingediend hebben. Het GBA wil aan zo'n coalitie geen medewerking verlenen, melden ze.
FNP: "Helje beneaming fan aginda"
Het enigste VVD-raadslid was afwezig omdat hij op vakantie was. Vervangend woordvoerder Freddy Hoekstra van de VVD verwijt de gemeenteraad dat ze instemden met een nieuwe coalitie die wat de VVD betreft niet goed te praten is. De FNP was wel aanwezig, maar bezocht de benoeming van de nieuew wethouders van de agende te laten halen. Dit werd in stemming gebracht, maar kreeg geen steun van de meerderheid van de gemeenteraad. De FNP verliet daarom toen ook de raadszaal. Volgens de FNP hebben zij de stukken pas woensdagavond gekregen en wsa er niet voldoende tijd zich voor te bereiden.
14 july jongstleden viel de coalitie in Achtkarspelen. Het vertrouwen in de drie wethouders werd toen opgezegd. Een meerderheid van elf raadsleden stemden bij die raadsbijeenkomst voor in motie van wantrouwen, die door de PvdA ingediend was. Wethouders Van der Veen (FNP), Postma (PvdA) en De Haan (GBA) accepteerden de motie. Aanleiding voor de motie van de PvdA was dat volgens hen de FNP achter de rug van de PvdA om een motie ingediend had over de verdeling van geld.