Bart Helmholt wordt eerste in topklasse in It Heidenskip

Bij de eerste nationale competitiewedstrijd in It Heidenskip is Nederlands kampioen Bart Helmholt eerste geworden in de topklasse. De Burgumer sprong een afstand van 20.18 meter. Nummer twee werd Nard Brandsma uit It Heidenskip die naar 19.62 sprong en Jaco de Groot uit Woerden werd derde met een sprong van 19.56 meter.
Voor topklasser Oane Galama was het zijn laatste thuiswedstrijd. Hij haalde de finale niet en eindigde teleurstellend op de 6de plek met een sprong van 18.60 meter.
Dames
Ook bij de dames was de nieuwe Nederlands kampioene de sterkste. Dymphie van Rooijen sprong 16.44 meter en was daarmee een stuk beter dan Wendy Helmers (15.75) en Hiske Galama (14.50).
Junioren
Jan Teade Nauta uit IJlst sprong in de finale bij de junioren een mooi nieuw persoonlijk record: 19.50 meter. Het was bij zijn finalesprong al zo donker, dat het digitale meetapparatuur niet meer werkte. De afstand werd daarom handmatig gemeten. Ricardo Faaij won de ljepperij bij de junioren, omdat alleen de afstand die gesprongen wordt in de voorronde telt voor de winst. Hij sprong naar 19.35 meter. Bobby Zwaagman werd derde met 17.12 meter.
Jongens en meisjes
Ook Hessel Haanstra sprong een prima nieuw persoonlijk record van 17.68. Hij was daarmee de beste bij de jongens. De tweede plaats was voor nationaal kampioen Reinier Overbeek, die 16.90 meter sprong. De derde plaats was voor Lucas van Eijk (16.30).
bij de meisjes was de winst voor Fabienne Overbeek, die 14.83 sprong. Tweede werd Demi Groothedde (14.22) en derde was Bente Vlas (14.18).
Allen de beste ljeppers uit heel Nederland worden op basis van het klassement geselecteerd voor de vier nationale competitiewedstrijden.