Van de Voort wil Braziliaanse publieksfavoriet verslaan

Fryslân heeft maar liefst negen sporters, die naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro gaan. Elke dag stellen wij één van deze topsporters aan u voor.
“Het ongeluk was een keerpunt in mijn leven, als je het vertaalt naar zwemtaal.” Zelfspot heeft hij wel, de 18-jarige Olivier van de Voort uit Elslo. Het noodlot sloeg in 2011 toe voor Olivier. Hij werd meer dan drie kilometer meegesleept door zijn paard en moet sinds die tijd zijn onderbeen missen.
In het begin had Olivier er moeite mee. Hij was een talentvolle zwemmer, werd al eens Fries kampioen, maar het ongeluk zette zijn leven op de kop. Toch pakte hij de draad weer op en met behulp van een prothese kan hij nu weer veel dingen doen. Zoals zwemmen op een hoog niveau, al doet hij dat wel zonder prothese. Ondertussen hoort Olivier als 18-jarige al bij de wereldtop van het paralympische zwemmen.
Amersfoort
Hij woont en traint sinds kort in Amersfoort, met de rest van de paralympische zwemploeg. Daarvoor woonde hij zijn hele leven in Elslo en trainde hij in het zwembad van Drachten. De stap naar Amersfoort moest hij wel zetten, omdat de 18-jarige zwemmen daar meer kan trainen. In de voorbereiding op Rio is Olivier 24 uur in de week aan het trainen. Dat is nodig om op de Paralympische Spelen goede resultaten te halen. Hij komt in actie op de 100 meter rugslag, de 200 meter wisselslag en de 100 meter en 400 meter vrije slag.
Medaille of niet
De grootste kans op een gouden medaille heeft Olivier op de 100 meter rugslag. Dat is zijn specialiteit en op die afstand werd hij in 2014, als 16-jarige, Europees kampioen. Vorig jaar won hij op de 100 meter rugslag zilver op het wereldkampioenschap. Het grote doel is goud op de Paralympische Spelen. Het Olympische motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ gaat niet op voor Olivier: ““Het is uniek dat ik mag meedoen, maar het gaat om wat je presteert. Je kan wel naar Rio gaan, maar het gaat om winnen.”
Daarvoor moet Olivier wel afrekenen met Andre Brasil, zijn grootste concurrent. Deze Braziliaanse zwemmer is in eigen land natuurlijk de favoriet van het publiek, maar dat maakt de Friese kanshebber niet uit. “Ik mag hem in zijn eigen land verslaan. Dat is wel leuk!” Ook de 200 meter wisselslag zou voor Olivier nog een medaille kunnen opleveren. Op de 100 meter en 400 meter vrije slag wordt dat lastiger, verwacht hij.
Olivier van de Voort komt op 10 september voor het eerst in actie op de 100 meter rugslag. Een dag later is de 200 meter wisselslag. Weer een dag later zwemt Olivier de 100 meter vrije slag en op 15 september is de 400 meter vrije slag. De series zijn op de Nederlandse tijd vanaf 14.30 uur ’s middags, de finales staan vanaf 22.30 uur op het programma.