Veel fouten door nieuwe regels voor declaratie van het PGB

Zorgboerderijen worstelen met de nieuwe strenge regels die gelden voor de PGB-declaraties. Vandaag bleek uit een steekproef bij de Sociale verzekeringsbank (SVB) dat de helft van de declaraties niet in orde zijn. Het gaat dan om administratieve fouten, zoals het ontbreken van een  handtekening.
Ook ondernemer Marten Hoekstra van zorgboerderij De Buorren in Blessum worstelt met de regels. Hij heeft de laatste tijd regelmatig meegemaakt dat declaraties weer terugkwamen, omdat de SVB die afkeurde.
De nieuwe administratieve regels van de SVB kosten hem veel tijd en energie. "En die tijd investeer ik liever in onze cliënten", aldus Hoekstra.
Even bellen?
De nieuwe regels zijn niet altijd even helder. Maar even bellen met de SVB om wat uit te zoeken, dat kan Hoekstra niet. "Alles loopt via de ouders. Zij moeten de rekening indienen die wij op maken. En dan pas krijgen wij uitbetaald."
Maar dat kost tijd. En als dan blijkt dat er iets niet klopt, dan duurt het heel lang voordat Hoekstra er wat van hoort. Zo loopt hij duizenden euro's mis.
Zorgen over de toekomst
Vanaf oktober zal de SVB nog strenger naar declaraties kijken. En dat maakt Hoekstra bezorgd over de toekomst.
"Vorig jaar hadden we al een hoop gedoe met de SVB. En nu zijn er weer nieuwe regels en onduidelijkheid. Ik moet nog maar zien hoe het komt."