Bart Helmholt wint zevende NK fierljeppen

Bart Helmholt is zaterdag voor de zevende keer Nederlands kampioen fierljeppen geworden. In Grijpskerk was de ljepper uit Burgum de beste met een sprong van 20.41 meter. Ook Nard Brandsma van It Heidenskip kwam tot 20.41 meter, maar de verste sprong van Helmholt was beter.
Bij de vrouwen ging de winst naar Dymphie van Rooijen met een afstand van 15.35 meter. Tweede werd Marrit van der Wal uit It Heidenskip in 15.24. Klaske Nauta uit IJlst, de kampioen van 2015, ljepte naar de derde plaats in 14.75.
Geen Hollanders
De strijd bij de senioren was erg spannend, onder andere doordat Bart Helmholt en Nard Brandsma beiden een afstand van 20.41 sprongen. Topfavorieten Oane Galama uit Wiuwert en Jaco de Groot uit Woerden konden hun favorietenrol niet waarmaken. Galama werd 4e met een sprong van 19.68 meter. De Groot, regerend Nederlands kampioen, haalde de finale niet eens. Opvallend genoeg zaten er bij de mannen geen Hollandse ljeppers in de finale.
De derde plaats was voor Thewis Hobma uit Harlingen, de nummer twee van 2015. Hij sprong naar 20.25 meter. De vijfde finaleplaats was voor Sytse Bokma uit Hindeloopen. Hij sprong naar 19.44 meter. Bokma deed dit jaar voor het eerst mee bij de senioren, nadat hij vorig jaar nog als derde eindigde bij de junioren.
Junioren
In die categorie won zaterdag de Hollander Ricardo Faaij met 18.72 meter. De enige Fries in de finale bij de junioren was Freark Kramer van It Heidenskip, die tweede werd met een sprong van 18.28 meter.
Jongens
Reinier Overbeek was de beste bij de jongens. De nationaal recordhouder bij de jonges sprong naar 17.95 meter. Hij was daarmee beter dan nummer twee Jarich Wijnstra uit Tzum (17.04) en nummer drie Hessel Haanstra (16.69).
Meisjes
Sigrid Bokma uit Hindeloopen pakte de nationale titel bij de meisjes met een afstand van 14.82. Ze sprong net wat verder dan nummer twee Fabienne Overbeek (14.80). Bente Vlas uit Heeg werd derde.