Conflict tussen Leeuwarderadeel en Rijff loopt op

De spoarfyts op in stikje proefrails © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De gemeente Leeuwarderadeel is donderdag voor de Raad van State uit de slof geschoten tegen spoorfiets-ondernemer Chris Rijff. De opmerking van Rijff dat de gemeente geen enkel middel schuwt, ook geen persoonlijke, om zijn spoorfietsbaan tegen te houden, viel volledig verkeerd bij Leeuwarderadeel. "Dit wordt echt te gortig", zo zei de gemeentewoordvoerder. Hierna maakte de Raad van State gauw een einde aan de zitting.
Leeuwarderadeel was naar de Raad gestapt om een uitspraak van de rechtbank te ontwijken. Die bepaalde in april dat de gemeente de vergunningsaanvraag van de Noord Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij moet behandelen. Rijff is daar voorzitter.
Fiets- en wandelpad
Rijff probeert een spoorfietsbaan van vier kilometer over het oude traject van het Dokkumer Lokaaltje van de grond te krijgen. De gemeente, die eigenaar is van de grond, heeft echter plannen voor een eigen fiets- en wandelpad, waardoor voor een spoorbaan geen plek is.
Vergunning
Leeuwarderadeel heeft zichzelf hiervoor kort geleden een vergunning gegeven. Volgens Rijff ligt de gemeente met opzet dwars. De Raad van State moet bekijken of de gemeente de vergunningsaanvraag van de Noord Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij moet behandelen. De grond is in handen van de gemeente en die wil niet meewerken, zegt de Raad van State. Volgens de gemeente is de vergunningsprocedure een lang en nutteloos traject. Het fiets- en wandelpad moet op 1 januari al klaar zijn.
De uitspraak van de Raad van State is over drie weken.