"Nieuwe coalitie Achtkarspelen zal kerstdagen niet halen"

De nieuwe coalitie in de gemeente Achtkarspelen zal de kerstdagen niet halen. Althans, dat denkt oppositiepartij Gemeentebelangen. Deze partij maakte eerst onderdeel uit van de coalitie, maar die klapte vorige maand uit elkaar en in de nieuwe coalitie van PvdA, CDA en ChristenUnie, doet de partij niet meer mee.
PvdA boosdoener
Gemeentebelangen heeft er geen vertrouwen in dat de nieuwe coalitie lang stand zal houden. En dat ligt aan één partij, zegt raadslid Frans Hoekstra. "De PvdA is een partij waar je niet mee kunt onderhandelen. Daar kun je niet mee praten. En als wij straks in de oppositie zitten, zullen we heel kritisch bekijken welke streken de PvdA nu weer uithaalt."
Verwijt
De coalitie van Achtkarspelen sneuvelde toen de PvdA, FNP en Gemeentebelangen een verschil van mening kregen over het gebruiken van het geld van het sociale domein, voor bijvoorbeeld groenvoorziening en peuterspeelzalen.
Hoekstra verwijt de PvdA dat ze toen op voorhand met andere partijen afspraken hebben gemaakt, zonder eerst de coalitiegenoten te benaderen. "Als je op voorhand al niet eens met je coalitiepartners op gelijke voet kunt vergaderen, dan kun je dat straks ook niet met andere partijen. Of het pluche moet zo goed zijn dat je zoveel water bij de wijn doet, dat je geen wijn meer overhoudt, maar zuur water."
Geen reactie
De PvdA wil voorlopig niet officieel reageren. De partij heeft met de coalitiegenoten afgesproken dat ze niet reageren voordat de coalitieplannen in kalk en cement zijn. Ze verwijzen door naar formateur Joop Atsma als woordvoerder.
Joop Atsma
Atsma zegt dat hij in de beginfase met alle partijen heeft gepraat en dat dit de enige voor de hand liggende meerderheid was. Atsma verwacht dat het volledige akkoord volgende week bekend wordt gemaakt. Het debat hierover moet plaatsvinden in de raadzaal en niet in de media, vindt hij.