Bernlef: Wij staan hier heel cultureel pils te drinken

Het is allemaal nog wat onduidelijk. Dat zeg voorzitter Frans Ozinga van Bernlef in reactie op het nieuws dat het studentenleven nu officieel erkend is als belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het verenigingsleven heeft een plaatsje gekregen op de zogenaamde Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het Sinterklaasfeest staat bijvoorbeeld ook op deze lijst, evenals Koningsdag en het vuurwerk op Oudjaarsavond.
Betekenis is onduidelijk
Ozinga vindt het wel mooi dat het studentenleven bij het cultureel erfgoed gaat horen. "Wij staan hier vanaf vandaag heel cultureel een pilsje te drinken", zegt hij. Maar wat het allemaar precies inhoudt, dat is niet duidelijk. "In de media gaat het over 'de studentencultuur', maar wat is dat eigenlijk? Sommigen hebben het dan over ontgroening en niet met de rug tegen de bar staan, mar zulke mores hebben wij hier niet."
Bernlef heeft uiteraard wel een aantal eigen tradities. "Om twaalf uur zingen wij hier met elkaar het Friese volkslied. Dat is een van de mooiste tradities van Groningen."