Actie 'NIX zonder ID': meer verantwoordelijkheid jongeren

kampanjeposter 'NIX zonder ID'
Jongeren moeten meteen klaar staan met hun ID als ze tabak of alcohol willen kopen. Dat vindt het Trimbos Instituut die zich bezighoudt met verslavingspreventie. Normaal gesproken worden jongeren tot 25 jaar gevraagd om hun ID te laten zien. Maar vaak hebben zij die niet meteen paraat. Om het voor winkels makkelijker te maken om jongeren te controleren, en om te voorkomen dat verkooppunten onnodig in de fout gaan met de nieuwe wetgeving, zou meer verantwoordelijkheid bij de jongeren moeten komen te liggen.
PR-materiaal
Daarom wordt er in september de week 'NIX zonder ID' organiseren. In Fryslân doet onder andere de gemeente Weststellingwerf hieraan mee. In de week 'NIX zonder ID' wordt op verschillende plekken aandacht gevraagd voor het onderwerp. De gemeente ondersteunt de horeca onder andere met PR-materiaal waarmee jongeren tot 25 jaar gevraagd wordt hun ID in de aanslag te hebben als ze tabak of alcohol willen kopen.
"Wij vinden dit een mooi initiatief, de nadruk wordt gelegd op de verantwoordelijkheid die jongeren zelf hebben bij het kopen van alcohol of tabak", zegt Sjoerdje Monsma van de gemeente Weststellingwerf. "Voor de alcoholverstrekkers, zoals horeca, winkeliers en barvrijwilligers in dorpshuizen en sportkantines wordt het op deze manier gemakkelijker om de leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcoholverkoop na te leven."