"Niet genoeg vaccins tegen RHDV-2 voor alle konijnen"

Er is een grote run op vaccinaties voor de konijnenziekte RHDV-2 in Fryslân. Zo groot zelfs, dat dierenartsen extra avonddiensten moeten draaien en zoveel mogelijk vaccinaties proberen te bestellen. Dat zegt Erik Apperlo, veearts bij de dierenartsenpraktijk uit Hurdegaryp.
Toch zijn er landelijk lang niet genoeg vaccins voor alle tamme konijnen. De Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht maakte dat dinsdag bekend. Zij zorgen voor het grootste deel voor de voorraad van de vaccinaties.
Vaccins uit het buitenland
In het hele land zijn er één miljoen tamme konijnen in het land er zijn zo’n 135.000 vaccins besteld. De dierenarts uit Hardegarijp bestelt de vaccinaties nu direct bij een andere praktijk die ze uit het buitenland haalt. Toch moeten nog steeds veel mensen op andere plaatsen in de provincie op beschikbare vaccinaties wachten.
Tips van de dierenarts
Maar tot die tijd heeft de dierenarts een paar tips om uw konijn te beschermen tegen de ziekte. Zo moet je de konijnen geen gras voeren, moet u zelf niet door een natuurgebied lopen waar veel wilde konijnen komen en doet u er goed aan om de dieren een tijdje niet buiten te laten.