Sterrenbeelden pronken in glas-in-loodruiten St Clemenskerk

Opvallende glas-in-loodruiten zijn zaterdag geplaatst in het priesterkoor van de Sint Clemenskerk op Ameland. Drie jaar na de brand zijn nu ook de werkzaamheden aan het interieur gestart. In de drie ruiten die een geheel vormen, zijn de engelen Rafaël, Michaël en Gabriël te zien. Boven hen staan twaalf sterrenstelsels. De engelen zweven boven de aardbol, met daarin Ameland en de andere Waddeneilanden in het middelste ruit. "De engelen zijn de verbintenis tussen de hemel en aarde", zegt restaurateur en schilder Randolph Algera uit Heerenveen.
Unieke kerk
Algera werd direct na de brand gevraagd om de monumentale kerk uit 1878 van architect Pierre Cuypers weer in oude staat terug te brengen. Hij kwam met een ander plan: een totaalconcept voor een nieuwe kerk in plaats van het heropbouwen van een monumentale kerk. "Het is uniek wat hier op Ameland gebeurt. Ik denk dat het in de afgelopen honderd jaar niet is gebeurd dat iemand een totaalplan, van vloer tot gewelf, mag uitdenken en uitvoeren."
Ameland als thema
Algera heeft de schilderingen in het plafond boven het priesterkoor gerestaureerd. "Dit is in de brand bewaard gebleven. We hebben de schilderingen geconserveerd, maar ze niet helemaal hersteld. Het is een aandenken aan de grote brand." Door de hele kerk staat Ameland centraal. "In totaal zijn er dertig glas-in-loodramen die geplaatst zullen worden. Daarin is het thema Eb & Vloed verwerkt. De heiligen staan straks afgebeeld in een landschap van duinen en zee met dieren en planten die op Ameland voorkomen."
Het plafond van de kerk is in negen kleuren blauw geverfd. Voor het priesterkoar is al een blauwe vuurvogel geschilderd, verguld met bladgoud. "De vuurvogel is een verwijzing naar de brand, maar staat in deze kerk natuurlijk ook symbool voor Christus. De vuurvogel is onderdeel van de triomfboog die later geplaatst zal worden." De kerk moet rond maart 2017 helemaal klaar zijn.
Duitse toeristen
De kerk is ook belangrijk voor de Duitse katholieke toeristen. Elke zomer komen zo'n 10.000 Duitsers naar Ameland die ook de eucharistieviering meemaken. Pastoor Karsten Weidisch verzorgt die zomers zes weken lang in de Duitse taal. Dat gebeurt nu in een zaal van accommodatie Klein Vaarwater in Buren op het eiland.