Simmerrige: Broeren Sikke en Geert Heerschop

De een is een rebel, de andere leeft volgens het boekje. Zo typeert moeder Heerschop (88) haar zonen Sikke en Geert. Sikke Heerschop is bekend als skûtsjezeiler bij de IFKS. Door zijn ondernemersgeest is hij een man in bonis. Hij verkocht op jonge leeftijd al balen hooi van de gemeente en knapte oude schepen op. Op school wilden ze hem niet hebben, maar zijn zakelijk instinct bracht hem ver. Zo is hij eigenaar van een kinderdagverblijf en verkoopt hij achtbanen aan Warner Bros in Amerika.
Zijn broer Geert was in alles verstandiger, rustiger. Ging naar de kweekschool en werd meester. Na een carrière in het onderwijs nam hij dit jaar afscheid.
In het gesprek in Buro de Vries gaat Sikke voor het eerst in op het overlijden van zijn vader. Die stierf op 46-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte en liet zijn vrouw en vijf kinderen achter. Sikke was een puber en kon er lang niet over praten. Geert moest op de boerderij de rol van zijn vader overnemen. Die periode blijkt alle broers en zus Barbara flink te hebben gevormd. Dat de familieband belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat alle broeren meedoen aan het skûtsjesilen. Zelfs moeder kijkt op het volgschip naar de wedstrijden.
In het weekeinde dat de IFKS begint, waagt Sikke zich aan een voorzichtig afscheid. De laatste jaren ging het wat minder, met het kampioenschap in 2015 als dieptepunt. Hij degradeerde bijna, maar bleef er vanwege een protest toch in. Hij houdt op als zijn zoon Wytse hem verslaat bij de IFKS. Dat kan nog een jaar duren, dus ook volgend jaar kunnen we genieten van deze eigenzinnige schipper.
Luister zondag 14 augustus om 11.00 uur naar de reportage in Buro de Vries op Omrop Fryslân Radio.