Huis van hennep moet hennepgebruik promoten

Het eerste huis in Fryslân, dat gebouwd is van hennep staat tijdelijk achter de Blokhuispoort in Leeuwarden. Daar kun je bekijken hoe hennep wordt verwerkt. Want naast bouwmateriaal voor huizen is hennep voor van alles geschikt.
Het Hemp Collective wil het gebruik van hennep stimuleren en dan gaat het niet om het roken ervan. In het demonstratiemodel van het hennephuis is te zien dat van of uit hennep onder andere thee, koek en ander eten is te maken. Maar ook kan er touw, isolatiemateriaal, medicinale olie en kleren van worden gemaakt.
De hennep wordt in Groningen verbouwd en ook in Fryslân zijn er een paar veldjes. Er zijn maar twee telers van industriële hennep in Nederland. Het zou eigenlijk veel meer moeten worden gebruikt, vindt het Hemp Collective. Het is duurzaam en volledig recyclebaar. Maar er hangt nog een wat negatief imago aan het product, vanwege de koffieshops.
Alle producten zijn in het hennephuis te zien en te proeven. Het hennephuis heeft eerst in Amsterdam gestaan. Nu staat het tot half september in Leeuwarden.