Rabobank wil deltaplan voor melkveehouders

Het is goed dat de Rabobank nadenkt over de toekomst van de veehouderij. Dat zegt landbouworganisatie LTO-Noord. Noodzakelijk is het echter nog niet. De Rabobank wil dat er een deltaplan komt voor de melkveehouderij. Door de lage melkprijs komen veel boeren in financiële problemen.
Volgens de bank moet de sector 'drastisch' veranderen. Zo moeten er producten komen waar de consument meer veer wil betalen.
Dat gebeurt al, zegt voorzitter Geart Kooistra van landbouworganisatie LTO-Noord. Er wordt hard gewerkt om de sector duurzamer te krijgen. Dat doen ze al in samenwerking met onder andere de Rabobank zelf.
Wereldwijde markt
Kooistra vindt ook dat niet vergeten moet worden dat de boeren na het afschaffen van het melkquotum werken op een wereldwijde markt. Dat betekent dat je goede en ook mindere jaren hebt. De Rabobank zelf kwam kortgeleden nog met de verwachting dat de melkprijs eind dit jaar, begint volgend jaar, weer omhoog gaat. "No", zo zegt Kooistra, "ha de boeren bot lêst fan de gure wyn fan de wrâldmerk".