Steeds minder kinderen leren goed zwemmen

Steeds minder kinderen gaan voor zwemdiploma C. Dat blijkt uit cijfers van sportkoepel BV Sport. Een groot deel van de kinderen uit Leeuwarden en omgeving gaat nog wel op zwemles, maar driekwart houdt er na het behalen van het B-diploma mee op. Het aantal kinderen dat doorgaat voor C is de laatste vijf jaar maar liefst tien procent teruggelopen, naar nog maar 15 procent.
Dat is zorgelijk, zegt René van Noort van de BV Sport, want eigenlijk heb je pas na het behalen van het C-diploma voldoende zwemvaardigheid. "Het is niet voor niets een zwem-A-B-C. Als je dat niet compleet hebt, ben je niet zwemveilig."

Het belang van het C-diploma

Waarom ouders zo gauw ophouden met de zwemles voor de kinderen, dat is niet duidelijk. Het kan zijn dat er een financiële oorzaak is, maar het kan evengoed zo zijn dat ze geen zin hebben de kinderen elke week naar het zwembad te brengen, en daar dan een uur te wachten. Ze hebben blijkbaar niet in de gaten wat het belang is van het C-diploma, zegt Van Noort. Vroeger was er alleen maar een A en B, "maar bij C leer je jezelf redden in moeilijkere situaties. Je leert specifieke vaardigheden voor lastigere situaties. Die komen niet alleen van pas bij het zwemmen in buitenwater, maar ook bijvoorbeeld bij wildwaterbanen die je ziet in zwemparadijzen."

Acht dodelijke slachtoffers

Eerder deze week uitte de reddingsbrigade zijn zorgen over het toenemende aantal mensen dat omkomt bij het zwemmen in open water. Gemiddeld waren dat de afgelopen jaren acht per jaar. Zoveel slachtoffers zijn er dit jaar ook al gevallen, en het jaar is nog lang niet voorbij. De reddingsbrigade vreest dat er in de loop van het jaar nog meer mensen zullen verdrinken.
Volgens de NOS konden vijf van de acht mensen niet goed zwemmen. Directeur Raymond van Mourik van de reddingsbrigade noemt de afnemende zwemvaardigheid als een belangrijke oorzaak van het tal verdrinkingen. "Het aantal diploma's dat met name kinderen halen gaat heel hard achteruit", zei Van Mourik eerder deze week. "Helaas zijn er onder de slachtoffers ook relatief veel kinderen. Daarom vinden we dat schoolzwemmen weer moet worden ingevoerd." Drie van de acht slachtoffers waren kinderen.