Schippersportret: Dirk Jan Reijenga

Elf dagen, veertien skûtsjes. Over veertien dagen begint het SKS skûtsjesilen, drie weken lang strijden de diverse skûtsjeschippers tegenelkaar op de Friese meren. Wie wordt de opvolger van Joure? In de aanloop naar de eerste wedstrijd op 30 jili in Grou, leggen we alle skûtsjeschippers van dit seizoen een paar vragen voor. Als eerste Dirk Jan Reijenga.
De grote kampioen van 2015: schipper Dirk Jan Reijenga. Met de ‘Oeral Thús’, het skûtsje van Joure, behaalde hij vorig jaar de eerste plek. Reijenga is al sinds 2007 schipper van de 'Oeral Thús'. Wij leggen hem vijf vragen voor:
Wat was jouw eerste taak op het skûtsje?
“Mijn eerste taak aan boord kreeg ik als elfjarig jongetje. Ik mocht als 'ketelbinkie' mee in de roef van het Skûtsje van Lemmer, mijn vader was toen schipper. Als elfjarig jongetje was dat natuurlijk één groot avontuur."
Welke wedstrijd is jou het meeste bijgebleven?
“De wedstrijd die mij het meeste bij is gebleven is, is die van mijn eerste overwinning als schipper van de 'Oeral Thûs'. Dat was in 2009 bij de wedstrijd op De Veenhoop. Dat geeft zo 'n bijzonder gevoel, dat vergeet je nooit meer.”
Hoe makkest fan de bemanning in team?
“Een team maken wij door veel mensen te trainen en elke wedstrijd die er voor de SKS skûtsjes wordt georganiseerd mee te zeilen.”
Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
“Het Caribisch gebied vanwege het heerlijke klimaat, de 'relaxte' sfeer en de prachtige onderwaterwereld."
Vul aan: als wij kampioen worden dan...
“Dan verwacht ik dat er nog meer mensen in de Midstraat van Joure feestvieren dan afgelopen jaar.”
Bekijk alle schippersportretten in ons dossier en alles over het skûtsjesilen is te volgen op de Simmer yn Fryslân-site.