Provincie stapt in Kabelnoord om glasvezel aan te leggen

Kabelnoord zal in het buitengebied van alle gemeenten in Fryslân glasvezel aanleggen. Het gaat om de gebieden waar goede internetverbinding is. Dat heeft de provincie vanochtend bekendgemaakt. Het gaat om een investering van 70 miljoen euro. Om de aanleg financieel mogelijk te maken, koopt de provincie aandelen in Kabelnoord. De afgelopen maanden kijkt de provincie naar een oplossing voor de aanleg van glasvezel, dat door de provincie wordt gezien als een basisvoorziening.
Kabelnoord heeft in Noordoost-Fryslân al 16.000 huishoudens aangesloten op glasvezel. De betrokken gemeenten zijn Heerenveen, Smallingerland, Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Ooststellingwerf, Opsterland, Weststellingwerf, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Andere gemeenten kunnen zich bij het initiatief aansluiten. Mogelijk kopen gemeenten ook aandelen in Kabelnoord.
De toekomst
Het gaat straks om zo’n 25.000 huishoudens die worden aangesloten. Om de aanleg financieel mogelijk te maken, wordt de provincie aandeelhouder van Kabelnoord. Er wordt zo’n 70 miljoen geïnvesteerd een daarvoor krijgt de provincie 40% van de aandelen. Gedeputeerde Sietske Poepjes hoopt dat de helft van die aandelen weer doorverkocht kunnen worden aan de betrokken gemeenten. Kabelnoord zal direct beginnen met de aanbestedingsprocedure, zodat het werk begin volgend jaar kan beginnen. Het is de bedoeling dat de aanleg van de 25.000 aansluitingen aan het eind van 2019 klaar is. Volgens Poepjes is dan zo’n 60 tot 70 procent van Fryslân aangesloten op goed internet.
Inwoners van het buitengebied die glasvezel krijgen, betalen straks 15 euro in de maand extra voor de aanlegkosten. Die kosten komen boven op het geld dat betaald wordt voor de provider.