Pokémon-app ook in Friesland erg populair

Het is een grote hype aan het worden, ook in onze provincie: de Pokémon Go-app. De Japanse animatiefiguren zijn weer helemaal 'trending' door een app van spelletjesmaker Nintendo. Er zijn ook problemen door de lancering van de app; mensen zouden als gekken over straat rennen met een mobiel voor hun neus. Het doel van de app is om figuurtjes uit de uit de tv-serie digitaal met een smartphone te vangen. De Pokémon kunnen alleen met een mobiel worden gezien en er zijn zo'n 150 verschillende figuren.
Dynamisch spelletje
Bij het spelletje wordt de camera van je smartphone ingeschakeld om een Pokémon te kunnen vangen. Met de camera loop je in je eigen omgeving rond waarna op verschillende plekken Pokémon verschijnen die je moet vangen en trainen. 's Nachts komen er andere Pokémon tevoorschijn dan overdag, bij het water zijn andere figuren te vangen dan in de stad. Het maakt het spel vooral bij twintigers populair omdat zij het nog kennen van de televisieserie die eind jaren '90 werd uitgezonden en de zogeheten Pokémonkaarten van toen.
Risico's
Er zitten evenwel ook wat gevaren aan de app. De politie wordt geregeld gebeld dat mensen als gekken over straat lopen met de mobiel voor de neus. Ook komen ze op plekken waar ze niet mogen komen, zoals het treinspoor of de kelder van het Amsterdam Medisch Centrum.
"Als je de app opstart, krijg je wel een melding dat je op je omgeving moet letten. Maar mensen letten soms meer op de telefoon dan op wat er om hen heen gebeurt. Ze moeten gewoon hun gezonde verstand gebruiken en bedenken wat wel en niet kan", zo zegt Lars Hoekstra van de online redactie van Omrop Fryslân. Hij speelt het spelletje zelf ook.
Nintendo krijgt door de app ook toegang tot het complete Google-account van de speler. "Om de app te installeren moet je er toestemming voor geven. De ontwikkelaar zegt dat er niets met de gegevens wordt gedaan, maar ze hadden dit wel wat handiger kunnen aanpakken. Bij de volgende update wordt deze toegang er uitgehaald."