Mogelijk einde voor zweefvliegclub Ameland

Er dreigt een einde te komen aan de activiteiten van de Amelander zweefvliegclub op het eiland. De gemeente Ameland wil niet in gesprek met de club om te praten over een oplossing voor de stalen kabels waarmee de zweefvliegtuigen omhoog worden getrokken. Die kabels kunnen voor gevaar zorgen, mochten ze na het loskoppelen op het nieuwe zonnepark naast het vliegveld vallen. Dat zou volgens de club voor kortsluiting kunnen zorgen.
Verzekering
Daarnaast is de club niet verzekerd tegen schade, omdat het zonnepark in strijd met de Wet Luchtvaart geplaatst is binnen de grenzen van het vliegveld. De club wil daarom een kunststof kabel kopen, maar verwacht dan wel een financiële bijdrage van de gemeente.
"Stuitend"
Die weigert dat. Het ergste wat er volgens de gemeente kan gebeuren, is dat een zonnepaneel beschadigd raakt, mocht een kabel verkeerd terecht komen. De schakelkasten zijn volgens de gemeente zo goed beveiligd dat daarmee geen ongelukken kunnen gebeuren. In eerdere reacties zei de Zweefvliegclub dat dit het einde van de club op Ameland betekent. De club noemt de manier waarop de gemeente met de club omgaat ''stuitend'.'
Juridische stappen
De Zweefvliegclub Ameland overweegt nu juridische stappen te ondernemen tegen de gemeente Ameland. De club wil zo duidelijkheid krijgen over wie verantwoordelijk is voor mogelijke schade aan het nieuwe zonnepark naast het vliegveld.
De zweefvliegclub is sinds 2008 actief op Ameland, heeft 25 leden en 4 zweefvliegtuigen en geeft jaarlijks 50 keer een cursus aan toeristen. Naast Ameland vliegt de club ook op Terlet bij Arnhem.