Bewegingsgoeroe: Niets doen is geen optie

We moeten meer bewegen en vooral minder zitten. Want dat zitten, dat doen we te vaak en te lang, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het sterkst geldt dat voor jongeren tussen 12 en 20 jaar. Die zitten gemiddeld 10,4 uur per dag. Te veel zitten betekent een kortere levensverwachting en meer kans op ziektes.
'Bewegingsgoeroe' Joan Boelens uit Drachten is bezig met projecten om mensen meer te laten bewegen, zodat ze gezonder oud worden. Dit begint volgens Boelens bij beleid voor jongeren.

Meer bewegen, minder zitten

"Je moet er energie in steken. Dat begint bij opvoeding en beleid", aldus Boelens. "De overheid zou moeten inzetten op vastigheden in het onderwijs. Zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs moet het normaal worden om elke dag aan beweging te doen." Als de jeugd, maar ook ouderen, niet genoeg bewegen, kan dit in de toekomst grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Er moet daarom actie worden ondernomen. Boelens: "Je moet wat aan beweging doen. Niet bewegen is geen optie."