Problemen voor starters, woningverkoop in de lift

Starters op de woningmarkt komen steeds moeilijker aan een betaalbare koopwoning. Makelaarsvereniging NVM spreekt daar in zijn kwartaalverslag zijn zorg over uit. In Friesland zit de woningverkoop nog steeds in de lift. NVM-makelaars hebben in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 1500 woningen verkocht in Friesland. Dat is bijna 19% meer dan in dezelfde periode in 2015. Vooral in Noord-West Friesland zijn meer huizen verkocht, hier gaat het om 36% meer transacties.
Prijzen omhoog, grote regionale verschillen
De prijzen stijgen eveneens, gemiddeld met 1,8 procent. Wel zijn er grote regionale verschillen. In het zuiden van de provincie stegen de prijzen met 7,6 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. In Noor-West Friesland daalden de prijzen met 1 procent.
Ruime keuze
De gemiddelde prijs van een verkochte woning in Friesland lag in het tweede kwartaal van dit jaar op ruim 184.000 euro. Kopers kunnen in Friesland uit gemiddeld elf woningen kiezen, in Nederland is dat acht. In Friesland duurt het gemiddeld 117 dagen voordat een huis verkocht is.